Education is everywhere

Urani on mielenkiintoinen. Tässä blogauksessa kerron hieman siitä missä olen oppinut ja mitä. Tuskin tässä kaikki tulee, mutta avaan ainakin jotain.

Työskentelen vahvasti tietoteknisellä alalla. En pidä itseäni suoranaisesti nörttinä, koska mukana on henkisempi puoli – tehdä omasta firmasta ja samalla yhteiskunnasta parempi paikka olla, elää ja vaikuttaa. Rakkaudesta lajiin.

Kuva: Jyri Keronen

Aina silloin tällöin törmään keskusteluun, jossa ihminen kertoo että ”en ole kauhean hyvä näissä tietoteknisissä jutuissa”. En minäkään ole aina ollut.

Olen kasvanut uskonnollisessa perheessä, jossa ollut televisiota kuin vasta ollessani nuori. Tämän takia luin paljon. Veljeni kantoivat paljon kirjoja ja sarjakuvia kotiin ja yläasteikäisenä käytännössä kasvoin kirjastossa. Neljä vuotta vanhempi veljeni Heikki oli kovasti kiinnostunut tietotekniikasta ja jotenkin hän sai kai isäni (tai äitini) kiinnostumaan aiheesta. Meille ostettiin tietokone joskus 90-luvun puolessa välissä ja veljeni nauliintuivat hetkessä sen ääreen.

Minua ei nörttäily kiinnostanut. Kävin koulussa, luin paljon ja harrastin rumpujen soittamista. Urheilin. Jossain vaiheessa nettiyhteys asettui talouteemme ja sitä kautta avautui veljilleni pääsy purkkeihin ja maailma oli taas hieman laajentunut. Minua kiinnostivat sitä kautta jaetut mp3-tiedostot.

Minulle on piirtynyt mieleeni hetki kun päätin, että tästä tietokoneesta täytyy ottaa selvää ja oppia miten se toimii. Istuin koneen eteen ja siitä se tie alkoi. Kone oli ehkä vaihtunut jossain vaiheessa uudempaan, en sitä niin tarkasti muista.

Se oli siitä päätöksestä kiinni.

Samoihin aikoihin opettelin soittamaan kitaraa ja rupesin tekemään omia biisejä. Sanoitukset ja soinnutukset oli huomattavasti helpompaa kirjoittaa koneella (olin yläasteella opetellut 10 sormijärjestelmän, siitä on ollut uralla hyötyä!) ja tulostaa bändin jätkille.

Latailin Napsterista RadioMafiasta tuttujen artistien levyjä, kuuntelin niitä Winampilla (edelleen käytössä) ja pelasin Freecell (vapaakenttä) -korttipeliä (jonka löysin uudestaan iPhonelle, pelaan päivittäin – aivojen nollausta).

Jostain syystä menin amikseen, jossa aiemmin tutun Windowsin lisäksi tuli tutuksi Applen maailma ja sen käyttöjärjestelmä. Huomasin oppivani minkä tahansa ohjelman tai käyttiksen, jos vain tiedän mitä sillä voi tehdä. Pidän ongelmanratkaisusta. Tietotekniikan kanssa samoihin aikoihin kiinnostuin myös matkapuhelimista, luin niistä kaiken tiedon mitä sain ja jotenkin sain hankittua rahaa ostaa käytettynä esimmäinen oma kännykkä. Ei siitä sen enempää.

Vaikka kouluissa opitaan monia tärkeitä asiaoita, tärkeä osa oppimista ovat ympäristötekijät. Oma perheeni on antanut minulle paljon, samoin ystävät sekä bändi- ja teatterikaverit nuoruudessa. Jokaisessa työpaikassani olen tutustunut uusiin ihmisiin, samoin hyvien keskustelujen kautta mielenkiintoisiin uusiin tekniikoihin. Niillä lukuisilla bänditreeneillä jälkeenpäin mietittynä oli tärkeä osa esim. siinä miten pystyin hallinnoimaan kokonaista radiokanavaa. Iso tekijä omalla uralla on ollut mainitsemisen arvoinen Ohjelmatoimisto Monkey Music Oy toimitusjohtaja Janne Turunen. Hänen kanssaan työskennellessäni jaettiin tietoja ja tekniikoita laajasti puolin jos toisin. Yhteistyö jatkuu edelleen.

Veljelläni Heikillä on ollut urallani myös toinen hyvin tärkeä osa. Hänen kauttaa tutustuin nettisivujen koodaamiseen (html, css & php, myöhemmin DreamViewer ja WordPress).

Pienistä paloista rakentuu se kokonaisuus jota me olemme. Haastankin sinut ja meidät pohtimaan menneisyyttämme:

Mitkä ovat ne tärkeimmät virstanpylväät ja parhaat tyypit, joiden avulla sinusta on tullut se mitä juuri nyt olet?

Ja toisekseen, elämä on täynnä valintoja. Oletko menossa juuri nyt oikeaan suuntaan? Tapaatko elämäsi mullistavan tyypin seuraavassa palaverissa vai kuntosalisi pukuhuoneessa? Myönnettäköön, että myös parisuhteilla on tärkeä osa henkiselle kasvulle. Olen kiitollinen kaikesta.

Aistit tarkkana, ystävä hyvä.

 


Ja aina on tilaa hyvälle musalle.

Mew-yhtyeeseen tutustuin ystäväni Kai Kärjen kautta, joka aikoinaan Messengerin kautta kertoi tanskalaisesta yhtyeestä nimeltää Mew. ”Sä ehkä tykkäisit siitä” – hän sanoi. Todellakin tykkäsin, odotan innolla uutta levyä ja vielä on yhtye näkemättä livenä. Sen aion paikata.

Päivitetty 12.10.2017 – Mew nähty livenä kesällä Ilosaarirockissa. Itkin.